Woord van de dag: numineus

In de weekendeditie van NRC Handelsblad stond een interview met econoom Herman Wijffels en zijn vrouw. De aanleiding was een onlangs verschenen biografie over de oud-topman van de Rabobank. Wijffels vertelt in het interview hoe hij een ‘numineuze’ ervaring had, toen hij als jongetje in het gras achter de boerderij van zijn ouders lag en naar de leeuweriken luisterde: “Dat alles ergens vandaan komt en zich ontwikkeld heeft en met elkaar verbonden is. Ik dacht: we zijn er om in dat proces onze bijdrage te leveren. Een flits was het. Hé, daar gaat het om.”

De interviewster geeft in het stuk achter ‘numineuze’ tussen haakjes de betekenis van het woord, in de veronderstelling dat niet iedereen het kent: ‘bovennatuurlijke’. Numineus is afgeleid van het Latijnse numen, dat godheid betekent. Niet te verwarren met lumineus (veelal gebruikt in combinatie met idee), dat schitterend betekent. Al kan het best zijn dat een numineuze ervaring tot een lumineus idee leidt.

Bron: Etymologiebank

 

Eén reactie op “Woord van de dag: numineus”

  1. Lees het woord nu voor het eerst, mooi om te onthouden. Zowel de etymologiebank als Van Dale omschrijven het ook als ‘goddelijke macht’.

Reacties zijn gesloten.