Woord van de dag: salamitactiek

“Ehm, wat voor tactiek?” Een student keek mij licht fronsend aan toen ik hem adviseerde de salamitactiek toe te passen. Hij had geen idee wat zo’n tactiek inhoudt.

De term salamitactiek wordt gebruikt om aan te geven dat je ook met kleine stapjes je doel kunt bereiken. Het idee achter de uitdrukking: een salamiworst eet je doorgaans niet in een keer op (of je moet een sterke maag hebben), maar verorber je in dunne plakjes. En veel dunne plakjes maken ook een worst. In de politiek is het een beproefd concept, bijvoorbeeld ten tijde van de EU-onderhandelingen met de Grieken.

Van Dale heeft dit jaar in de online versie naast de salamitactiek ook het begrip salamiwetenschap opgenomen. Nee, dat is niet de wetenschap van de salami (lijkt mij een erg leuke studie). Je knipt de uitkomsten van je onderzoek op in kleine porties, om zo veel mogelijk publicaties op je naam te krijgen.

Je kunt er op neerkijken, maar tegenwoordig is de salami-aanpak aardig ingeburgerd. Sommige goeroes verdienen een behoorlijke boterham met het simpele advies dat grote veranderingen tot stand komen door kleine stapjes te nemen in de richting van je doel. Bij ons op de opleiding zijn we er ook mee aan het experimenteren. Een paar kleinere opdrachten in plaats van één grote. Salamionderwijs dus.