Woord van de dag: riff

Blij nieuws vanuit de kraamkamer: journaalpresentatrice Annechien Steenhuizen is bevallen van een zoon. Zijn naam: Riff. Riff als voornaam, ik was het nog niet eerder tegengekomen. Ik ken het woord riff alleen als een riedeltje op de gitaar. Volgens Van Dale is een riff een “kort motief dat door een voortdurende herhaling op de achtergrond een stuwende werking heeft”. Synoniem: loopje. Je hebt niet alleen een gitaarriff, maar ook een vioolriff en een pianoriff. Het komt uit het Engels en is een verbastering van refrain, refrein.

Ze zijn in Huize Steenhuizen trouwens nogal van de muzikale namen, want Riff heeft een ouder zusje met de naam Vesper. Dat is de aanduiding van een kerkelijk avondgebed, grotendeels gezongen. Kan voor sommige mensen ook een stuwende werking hebben.

 

7 reacties op “Woord van de dag: riff

 1. Heb je het boekje Wie noemt z’n kind nou Chardonnay? van Maarten van der Meer (van Vernoeming.nl) al voorbij zien komen? De naam uit de titel komt van een vrouw die ooit die druivensoort hoorde noemen en dat woord prachtig vond. En omdat ze Mercedes ook zo’n mooi woord vond, heet haar dochter nu naar een druif en een automerk. Ik bedoel maar: dan valt Riff nog mee.

  1. Op Vernoeming.nl wordt druk gediscussieerd over Riff en Vesper zie ik… 🙂
   Mercedes is overigens een voornaam die veel voorkomt in Spaanstalige landen. De auto is naar verluidt vernoemd naar ene Mercedes Jellinek, dus de voornaam was er eerder dan het automerk.

   1. Ik weet het! Maar het gaat mij met name om de combinatie. Don’t drive drunk, enzo. Overigens moet ik, als het om aparte voornamen gaat, misschien wel gewoon mijn mond houden met een zoon die Vinz heet. Maar dat even terzijde.

 2. Twee opvallende voornamen, Riff en Vesper. En over het hoe en waarom van de namen zou je de ouders moeten spreken, maar Riff zal niet verwijzen naar de muziekterm. Het is een korte, krachtige naam en een hoofdpersonage uit de West Side Story heet Riff. Vesper kan verwijzen naar de kerkelijke betekenis, maar Vesper is ook de naam van Venus als Avondster, met hoofdletter en is te vinden in de Van Dale. Maar er zijn de laatste jaren meer Vespers geboren en dat komt hoogstwaarschijnlijk door de naam van een recente Bond-girl. En dan nemen ouders vervolgens ook namen over omdat ze die mooi vinden klinken.

  (Bovenstaande had ik ook al zo ongeveer op de blog van vernoeming.nl geschreven. Ik had de blogger getipt op Twitter over de namen met wat mogelijke verklaringen, maar het blijft altijd wat gissen.)

Reacties zijn gesloten.