Woord van de dag: retraite

Lisette schreef het al: het is even op met de inspiratie bij de bloggers van Ikzegookmaarwat. Tijd voor een pauze. Tijd om te bezinnen. Gaan we door? En dan op dezelfde manier? Of zetten we er een punt achter? We weten het nog niet. Daar gaan we eens even goed over nadenken. Kortom, tijd voor een retraite.

Van Dale geeft voor het woord retraite liefst zes betekenissen. Maar allemaal komen ze op hetzelfde neer: wie in retraite gaat, trekt zich terug. Het woord komt uit het Frans en vindt zijn oorsprong in het Latijn: retrahere. Vooral in rooms-katholieke kringen is een retraite bekend fenomeen. Een pe­ri­o­de van af­zon­de­ring voor gods­dien­sti­ge over­den­kin­gen, ge­be­den, ge­we­tens­on­der­zoek, zo omschrijft Van Dale die gewoonte.

Of wij van Ikzegookmaarwat veel gaan bidden, is de vraag. Maar onze toekomst overdenken, dat doen we zeker in de komende maanden. Begin september maken we de balans op. U hoort nog van ons. Een fijne zomer toegewenst!

 

3 reacties op “Woord van de dag: retraite

  1. Altijd erg leuk gevonden!
    Misschien iets met spreekwoorden, dreigen ook in taalgebruik te verdwijnen . Geniet van de zomer!

  2. Jammer, ik hoop dat er veel reacties komen om jullie te overtuigen van het feit dat deze rubriek zeer gewaardeerd wordt! En de suggestie om spreekwoorden onder de aandacht te brengen vind ik heel leuk, ze raken steeds minder bekend.

    Mooie vakantie, lekker uitrusten en hopelijk tot ziens!

  3. Zonnige Zomer toegewenst taalwonders, zoals altijd ontdek ik dit dan net weer op het randje van de afgrond, maar toch geweldig dat ik deze zomer een boel blogs terug kan lezen 🙂 Misschien leuk om andere talen te besnuffelen? Zoals het prachtige Vlaams: De oorwurm (zo’n deuntje/liedje dat niet uit je hoofd krijgt..) bijvoorbeeld! Groetjes & geniet van den koperen ploert 😉

Reacties zijn gesloten.