Woord van de dag: penthouse

Voor sommigen is het ongetwijfeld goed nieuws. Anderen zullen het zien als het zoveelste bewijs dat de Amsterdamse binnenstad verloedert. Hoe dan ook: Justin Bieber schijnt een penthouse van ruim 24 miljoen gekocht te hebben op de Dam in Amsterdam. Het bericht kwam naar buiten via Shownieuws, dus dan zal het wel kloppen.

Een penthouse is volgens Van Dale een (ex­clu­sief) ap­par­te­ment op de hoog­ste ver­die­ping van een flat­ge­bouw, met een dak­ter­ras of dak­tuin. Het woord komt volgens bronnen op de etymologiebank uit de Verenigde Staten, waar het aan het einde van de negentiende eeuw werd gebruikt als benaming voor een appartement op de bovenste verdieping van een gebouw.

De oorsprong van het woord is nog veel ouder. Het gaat terug op Middelengels: pentice of pentis, dat ‘uitstekend gebouwdeel met afdak’ betekent. Dat is weer afgeleid van het Oudfranse appentis (afdak), en dat komt weer voort uit het Latijn: appendere, afwegen, ophangen.

Volgens Marlies Philippa, auteur van het Etymologisch woordenboek van het Nederlands, raakte het woord in Nederland in de jaren tachtig algemeen bekend, mogelijk door Amerikaanse televisieseries als Dynasty, waarin een van de hoofdpersonen een penthouse bewoont, of door de introductie van de Nederlandse uitgave van het mannentijdschrift Penthouse in 1986.

Justin Bieber is overigens niet de enige die graag een penthouse in Amsterdam bewoont. Zijn goede vriend Martin Garrix, bekend dj, kocht er onlangs ook een. Die let echter wat meer op de kleintjes. Zijn penthouse op de Zuidas in Amsterdam kostte slechts 1 miljoen euro.

 

2 reacties op “Woord van de dag: penthouse

  1. JB (van de beliebers) verkeert in goed gezelschap; JC (van de believers)
    had ook een penthouse.
    Dit vond ik op internet:
    Penthouse- Originally a simple structure (Middle English homilies describe Jesus’ birthplace in the manger as a “penthouse”)

  2. In mijn herinnering kende ik een penthouse al vrij jong en in mijn tienertijd in de jaren zeventig zag ik ze wel in James Bondfilms. Het meest opvallende vond ik dan dat de luxueuze appartementen alleen via een lift waren te bereiken. Dat vond ik ergens ook wel claustrofobisch. Ook wist ik toen al van het bestaan van de Amerikaanse versie van het blad Penthouse, maar anders dan de titel suggereerde was het een blootblad met ordinaire modellen. 😉

Reacties zijn gesloten.