1 april

Als u nog plannen heeft om vandaag een grap uit te halen: u moet een keuze maken. Wordt het een 1 aprilgrap of een 1-aprilgrap?

Kiest u voor de 1 aprilgrap, dan volgt u de officiële spelling van de Nederlandse Taalunie, vastgelegd in het fameuze Groene Boekje.

Geeft u de voorkeur aan een 1-aprilgrap, dan hoort u bij de dissidenten die jaren geleden het Witte Boekje uitbrachten. Onder meer omdat ze het een idiote regel van de Taalunie vonden: in woordgroepen met een cijfer blijft de spatie staan als er een woord aan wordt geplakt: 1 aprilgrap, 50 eurobiljet, 400 meterbaan. En inderdaad, het ziet er niet lekker uit.

Sterker nog, in de medische wereld zorgt het voor verwarring. Daar hebben ze bijvoorbeeld een 12 afleidingen-ecg, een bepaald soort hartfilmpje. Heb je drie van dat soort hartfilmpjes, dan heb je officieel  3 12 afleidingen-ecg’s. Tja, dat leidt natuurlijk tot problemen. Sinds 2011 mogen medici dan ook 12-afleidingen-ecg schrijven van de Nederlandse Taalunie. Geen grap.

Bron: Onze Taal

 

2 reacties op “1 april

 1. Ik kom net onderstaande kop tegen op nusport.nl en ik denk dat zowel de witte als de groene spelling deze schrijfwijze afkeuren. Zo zie je maar weer.

  ‘Dat Vitesse geen kampioen mag worden lijkt op een 1 april-grap’

  En ik ben voor de groene spelling, want voor een standaardspelling, maar in dit soort gevallen schrijf ik ook gewoon een streepje. Je hoeft niet gelijk een overtuigde wittespeller te zijn als je het niet met alles eens bent met de Taalunie.

  (De bron van deze blog lijkt me overigens onderstaande pagina van Onze Taal)

  https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/1-aprilgrap

  1. Zelf kritisch nadenken, dat blijft toch het parool. En keuzes maken in het belang van de lezer. Hoewel ik me afvraag of ze dat bij NuSport hebben gedaan.
   Opmerking over bron terecht, is aangevuld.

Reacties zijn gesloten.