Uitdrukking van de dag: de boog kan niet altijd gespannen zijn

Het was u misschien al een beetje opgevallen: de laatste twee weken waren we niet zo productief. Althans, niet op het vlak van bloggen. Er moest worden nagekeken, geƫvalueerd, voorbereid, geborreld, en nog veel meer.

Dat is nu grotendeels achter de rug. Je zou kunnen zeggen: mooi, dan nu weer aan het bloggen. Maar ja, de boog kan niet altijd gespannen zijn. Wij gaan er even tussenuit, vanaf half augustus bloggen we er met nieuwe energie op los.

De uitdrukking “de boog kan niet altijd gespannen zijn” is trouwens zeer oud, aldus F.A. Stoett in het standaardwerk Nederlandse spreekwoorden, spreekwijzen, uitdrukkingen en gezegden. “Inspannende arbeid moet door ontspanning afgewisseld worden, anders is overspanning of verslapping het gevolg” is een opvatting die al bij de Grieken en Romeinen populair was.

Dus, mocht u op een zomers terras indruk willen maken op uw gezelschap als u de derde fles wijn laat aanrukken, mompel dan achteloos ‘Cito rumpes arcum, semper si tensum habueris’. En voeg er dan met een veelbetekenende blik aan toe: ‘Phaedrus’.

Wij wensen u allen een fijne zomer toe!